NAPOLEON FINE CHAMPAGNE - Cognac Courvoisier
70cl40% vol.
«SUBTELNA HARMONIA DRZEWA SANDALOWEGO, SUSZONYCH MORELI I GRZYBÓW. TEN WYKWINTNY, WYSZUKANY SZAMPAN ZATRZYMUJE SIĘ W USTACH Z WSPANIAŁĄ DŁUGOŚCIĄ.»
PATRICE PINET, MISTRZ PIWNICY
ASSEMBLAŻ
To koniak, na podstawie którego ocenia się wszystkie inne w tej kategorii. Stworzony w 1910 roku, aby uczcić nasze relacje z pierwszym cesarzem Francji, Napoleon to mieszanka Grande i Petite Champagne starzejąca się do 20 lat, która oferuje aromaty drzewa sandałowego, suszonych moreli i grzybów.
NOTY DEGUSTACYJNE
Zrównoważone aromaty dla doskonałej harmonii
Koniak bogaty w aromaty to koniak, który rozwija wiele finezji. Terroir, winnice, beczki i lata dojrzewania to elementy, które definiują specyfikę każdego z tych aromatów, dlatego na każdym etapie produkcji naszych koniaków przykładamy szczególną wagę do ich wydobycia. Jakość koniaków Courvoisier jest uznawana na całym świecie i regularnie nagradzana podczas różnych międzynarodowych konkursów alkoholi (IWSR, San Francisco Spirits Competition…).
Drzewo sandałowe
Ten bogaty i delikatny aromat pochodzi z kontaktu między drewnem a koniakiem. Z upływem lat bardzo wyraźny aromat dębu staje się znacznie bardziej złożony i subtelny.
Suszona morela
Destylacja na osadzie dodaje jeszcze więcej głębi, złożoności i wspaniałych nut, które przypominają słodki aromat suszonej moreli.
Grzyb
Ten aromat pochodzi z idealnych warunków wilgotności w naszych piwnicach, w których dojrzewają wszystkie nasze wyższe jakości.
JAK GO DEGUSTOWAĆ
Na sucho: Przy tak harmonijnej obfitości aromatów, Courvoisier Napoleon zasługuje na degustację na sucho, jego złożone wrażenie końcowe pozostaje w ustach z mocą.
Zwykle uważa się, że koniak powinien być spożywany w kieliszku balonowym, ale aby docenić bogactwo jego aromatów, zalecamy kieliszek tulipanowy. Jego kształt pozwala aromatom w pełni się rozwijać i dominować nad alkoholem. Wypróbuj te dwa rodzaje kieliszków, różnica będzie wyraźna.
Połączenie z potrawami: Aromaty i zapachy Courvoisier Napoleon doskonale komponują się z serem o wyrazistym smaku, takim jak Parmezan, lub innymi lżejszymi, takimi jak Beaufort czy Gruyère.
NAGRODY
PODWÓJNA ZŁOTA MEDAL
San Francisco International Wine Competition
2007
SREBRNY MEDAL
International Wine and Spirit Competition
2006